
Wat zijn jouw drijfveren?
Jouw drijfveren, letterlijk: beweegredenen zeggen iets over motivatie, houding, voorkeuren en waarden. Het zegt iets over waarom je iets doet. Drijfveren zijn heel persoonlijk, wat het extra lastig maakt om erachter te komen wat die van jou zijn. Geen stress, wij gaan je helpen! In deze blog leggen we uit waarom het belangrijk is te weten wat jouw drijfveren zijn en hoe je daarachter komt!
Wat motiveert jou?
Drijfveren zijn bepalend voor jouw gedrag. Zo simpel is het. Zowel tijdens je studie en carrière als in je vrije tijd zul je merken dat hoe meer een activiteit aansluit op jouw drijfveren, hoe makkelijker en leuker het is om het vol te houden. Want je bent immers meer gemotiveerd, het kost minder energie en je kunt dus beter nu al leren wat jouw motiveert want uiteindelijk staat meer voldoening ook gelijk aan gelukkig zijn in het leven. En hoe fijn is het wanneer je gewoon direct de juiste studie kiest zodat je tijdens je studie gemotiveerd blijft?
Voordelen van je eigen drijfveren kennen
Weten wat jou nou precies motiveert kan meerdere voordelen hebben op studie- en carrière gebied. Wel fijn, want laten we heel eerlijk wezen, het leven van een starter op de arbeidsmarkt is lang niet altijd even makkelijk. Een aantal van deze belangrijke en vooral interessante voordelen zijn:
- Je maakt het voor jezelf makkelijker om beslissingen te maken. Jij weet nu namelijk precies waar jouw voorkeuren liggen en wat je dus wel of juist niet wilt;
- Je zult betere keuzes voor jezelf maken. Je weet welke dingen jou happy maken en zult hier dus vaker bewust voor kunnen kiezen;
- Je wordt minder afhankelijk van je omgeving, juist omdat je zo goed weet wat wel en niet bij je past;
- Én je leert de drijfveren van anderen beter inschatten.
Dat laatste punt klinkt misschien wat minder belangrijk, maar is zeker een heel groot voordeel. Doordat je de drijfveren van anderen beter kunt inschatten, kun je dus ook gedrag beter verklaren, voorspellen en erop inspelen. Dus de volgende keer dat die ene collega of studiegenoot te gretig overkomt, in de stress raakt door een gewijzigde planning of een tikkie impulsief reageert; denk dan vooral even terug aan deze blog :).
Motivatie komt in stapjes
De mate waarin je gemotiveerd bent, kan (zoals we allemaal wel weten) heel erg schommelen. Daarnaast is het volgens de Zelfdeterminatietheorie (heel simpel gezegd: het bepalen van de redenen waarom je iets doet) van onze vrienden Ryan & Deci (2000) niet alleen van belang dat we weten in hoeverre we gemotiveerd zijn (de kwantiteit), maar ook welke soort motivatie we vertonen (de kwaliteit). In de theorie van deze twee specialisten worden verschillende soorten motivatie verdeeld over drie hoofdgroepen:
- Amotivatie: het totaal niet hebben van motivatie;
- Gecontroleerde motivatie, ookwel moetivatie: iets (moeten) doen vanwege interne en/of externe druk;
- Autonome motivatie: vrijwillige motivatie, oftewel iets doen puur omdat je het zelf wilt.
Welke drijfveren en gevolgen hieraan verbonden zijn, wordt in de onderstaande afbeelding kort beschreven. Zoals je kunt begrijpen, ga je dus het liefst voor de autonome motivatie waarbij je dus vooral iets doet omdat je het zelf wilt. En uiteraard zijn ook deze weer verdeeld in drie hoofdgroepen, de verschillende drijfveren:
- Nut gedreven: iets doen omdat het relevant is en dus het gevoel geeft dat jouw acties er toe doen;
- Waarde gedreven: iets doen omdat het past bij je eigen waarden;
- Interesse gedreven: iets doen omdat je het leuk en/of interessant vindt.

Een visuele uitwerking van de Zelfdeterminatietheorie van Ryan & Deci (2000). Inzicht in deze theorie, kunnen je helpen jouw drijfveren te vinden en te begrijpen.
Stappenplan voor het vinden van jouw drijfveren
Maar hoe kom je er nou precies achter wat jouw drijfveren zijn? Nou, dat kan op verschillende manieren en gelukkig hebben wij al een aantal goede ideeën voor je verzameld:
- Neem tijd voor een portie zelfreflectie en bedenk welke dingen voor jou belangrijk zijn: waar word je blij van? Waar krijg je energie van? Waar ligt je passie? Door kritisch te zijn en eens een keer echt goed te reflecteren op jezelf, kun je erachter komen wat jouw drijfveren zijn;
- Ga het gesprek aan in groepsverband: waarschijnlijk ben jij lang niet de enige op het werk of in de klas die niet goed weet wat jouw drijfveren zijn. Ga daarom het gesprek aan in groepsverband. Zo help je niet alleen jezelf verder, maar ook anderen en kan iedereen nog kritischer zijn tijdens de reflectie;
- Gebruik een drijfverentest: een drijfverentest is vaak een reeks vragen waar je maximaal 5 minuutjes mee bezig bent en die op basis van jouw antwoorden met een selectie van drijfveren komt, vooral lekker snel, kort en simpel dus 😁.Gelijk eentje doen? Start hier jouw drijfverentest!
Wist je dat...
Wij je kunnen helpen bij je zoektocht naar de juiste job die bij jouw persoonlijke drijfveren past? Zo vinden we samen de baan waar jij vol plezier je carrière mee kunt starten en waar je voldoening uit kunt halen!
Benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur ons een open sollicitatie of neem contact met ons op via 072 541 39 50.